İnsanoğlunu Tanrıcılık Mı Oynuyor? Sentetik Biyoloji Hakkında Bilmeniz Gerekenler


İnsanoğlunu Tanrıcılık Mı Oynuyor? Sentetik Biyoloji Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Teknoloji hayatımızın her alanında gelişmeye devam ettiği gibi, genetik bilimde de sentetik biyoloji başta olmak üzere çok önemli düzeylere ulaşmış durumda. Bir devrim niteliğindeki ilk hayvanın başarı ile kopyalanmasının ardından, ilk klonlanmış insanın da başarı ile hayata geçirilmişti. Fakat ömrünü genetik bilime adayan bilim insanları sayesinde, bundan çok daha fazlası için aralıksız olarak çalışılmaya devam ediliyor. Gelecekte insan hayatını birebir olarak etkileyen en önemli bilim dalları arasında gösterilen genetik bilim ve sentetik biyoloji hakkında bilmemiz gerekenler neler? 

 Sentetik biyoloji nedir?

Sentetik biyolojiyi açıklarken, biraz mühendislik alanından yardım alabiliriz. Genel anlamı ile kabaca sentetik biyolojiyi tanımlayacak olursak, teknoloji ve mühendislik ilkelerini birleştirip doğada doğal olarak var olmayan yeni bileşenler ve biyolojik sistemleri oluşturan bilim dalı diyebiliriz. 

 Doğal yöntemlerin dışında hayat ve yaşam yaratmak

Geçmişten günümüze bir çok bilim kurgu filmine konu olan insan klonlama fikri, sentetik biyoloji ve genetik bilim dallarındaki ilerlemeler sayesinde artık mümkün duruma geldi. İlk klonlanan koyunun ardından, ilk kopya insanı da yaratmayı başaran insanoğlu, şimdi de sentetik biyoloji ile organ ve uvuz üretme konusunda da hızlanmaya kararlı. 

 Yeni DNA’lar yaratmak

DNA’nın keşfi ile bilim dünyasında yaşanan devrim, DNA’ları ile oynanmış biyolojik canlılar yaratmaya kadar hızla ilerledi. İstenilen şekilde DNA dizileri yaratarak benzersiz genomlar oluşturmak bilim dünyası için mümkün. Yani artık canlı organizmaların bile kimyasal yapısı ile oynayarak ve değiştirebiliyoruz. 

 Sentetik biyolojinin kullanımı

Sentetik biyoloji ve genetik bilim alanında yaşanan bunca gelişme sayesinde, artık maliyetlerde her geçen gün azalmaya başladı. Bu da kullanım alanlarını hızlıca arttırdı tabii ki. İlk yapay organın da başarı ile üretilmesi ile maliyetlerin azalmaya başlaması, bu alanda yaşanacak gelişmelerin hızlıca artacağını gösteriyor. 

 Sentetik biyolojinin diğer kullanım alanları

Sntetik biyoloji sadece insan DNA’ları ve yapay organlarla uğraşan bir bilim dalı değil tabii ki. Yenilenebilir enerji üretimlerinden parfümlere kadar bir çok alanda da faaliyet gösteren güçlü bir sektör. Fakat bir döneme damga vuran GDO’lu ürünlerde sentetik biyolojinin bir yansıması. 

 Sentetik biyolojinin gelecekteki yeri

Sentetik biyolojinin başarılı olduğu alanlar her geçen hızla artmakta. Özellikle Brezilya’da yapılan bir çalışma ile genetiği manipüle edilmiş sivrisinekler sayesinde, milyonlarca insanı tehdit eden Zika virüsünün etkileri büyük ölçüde azaltıldı. Bu alandaki mevcut maliyetlerin azaltılmasıyla da gelecekte ortalama insan ömrünün çok daha fazla olacağı kesin. Bu durum insanoğluna aynı zamanda daha hızlı bir gelişme dönemi de kazandıracak. 

 Sentetik biyolojinin ekonomik yansılamaları

Sentetik biyoloji tıp ve genetik bilim alanlarında olduğu kadar, enerji alanında da insanoğlunun en büyük sıkıntılarını ortadan kaldırmaya aday. Özellikle yenilenebilir enerji alanında aranılan ihtiyaç sentetik biyolojiden gelecek gibi görünüyor. Daha iyi ve daha sağlıklı bir dünya için geleceğin en önemli alanlarından birinin sentetik biyoloji olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

 Kaynak: Mor Çizme

Yorumlar