Ayakkabı Alırken 2 Kez Düşünmenize Neden Olacak, Ayaklara Zarar Kadın Ayakkabıları

Ayakkabı Alırken 2 Kez Düşünmenize Neden Olacak, 
Ayaklara Zarar Kadın Ayakkabıları


Kadınların en büyük tutkuları arasında tabii ki de ayakkabılar yer alıyor, ayakkabılar bizim en büyük önceliklerimizden biri ama zararlı ayakkabılar ve özelliklerini gözden kaçırmamak gerek. Görünüşü ile bir anda kadınların beğenisini üzerine toplayan ayakkabılar aslında o kadar masum mu? Hiç farkında olmadan ve çok beğenerek aldığımız ayakkabılar ile birlikte ileride bizi hangi sağlık problemleri bekliyor? 

 Düz tabanlı ayakkabı zararları

Zararlı ayakkabılar listesine, son yıllarda oldukça rağbet gören ayakkabı modellerinden biri olan düz taban ayakkabılarla başlayalım. Babetlerden diğer tüm düz taban ayakkabılar ayak sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. Özellikle parmaklarda şişliklere ve taban çökmesine neden olan düz taban ayakkabılar, sık giyildiği süreler içerisinde ayağımızın yaranma ihtimalini de arttırıyor. Uzun süre düz taban ayakkabı giyildikten sonra ayağımızda bıraktığı ağrılar ise cabası. Ayakkabı tercihiniz genel anlamı ile bu yönde ise düz taban ayakkabı zararlarını tekrar gözden geçirmenizde fayda var. 

 Topuklu terlikler zararları

Topuklu terlik modellerinin tercih edilmesinde en büyük etkenlerden biri de bacaklarınızı uzun ve bileklerinizi ince gösteriyor olmaları. Görünüm açısından bir çok kadının tercihleri arasında yer alsa da özellikle vücudumuzun dengeyi sağlama konusunda ciddi problemlere iten bir tercih. Vücudunuz zaman içinde denge problemi yaşarken (özellikle yürürken) aynı zamanda topuklarınızda oluşan çatlaklarında en büyük etkenlerinden biri de topuklu terlikler. Bacaklarınızı uzun ve bileklerinizi ince göstermesi çok güzel ama aynı zamanda topuklarınızda oluşturacağı çatlaklar ile topuklu terlikler zararları açısından faydalarını geride bırakıyor. 

 Espadriller zararları

Ayağınıza sunduğu rahatça nefes alma ve rahatlığı açısından oldukça tercihe dilen Espadriller, düz taban olmalarının zararlarını da barındırmaya devam ediyorlar. Genel anlamı ile düz taban ayakkabıların yarattığı olumsuz etkilerin aynısını zaman içinde kullanıcıya yansıtıyorlar. 

 Parmak arası terlik zararları

Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve ilk bakışta oldukça masum görünen parmak arası terlikler zararlarına bakıldığında aslında o kadar da masum değiller. Uzun süre giydiğinizde parmak aranızda oluşacak olan nasırlara bir kere hazırlı olun. Yürüme zorluğu ve taban etkisine deyinemeyeceğiz ama size tavsiyemiz, parmak arası terliklerinizi plaj dışında tercih etmemeniz. 

 Sivri uçlu ayakkabı zararları

Gece kıyafetlerimizin bir çok kez değişmez tamamlayıcısı sivri uçlu ayakkabılardır. Ancak çok istisnai durumlar dışında çokça tercih ettiğimiz bir modelse, sivri uçlu ayakkabı zararlarını duyunca alışkanlıklarınız değişebilir. Zamanla ayağınızın şeklinin değişmesine sebep olan sivri uçlu ayakkabılar, ayak parmaklarınızdaki kan dolaşımını tamamen olumsuz etkiler. Hatta ileri seviyelerde parmaklardaki kan dolaşımı durma noktasına kadar gelebilir. Bu durumda bildiğiniz üzere varise yol açar. Sinirleri sıkmasından dolayı sizde yaşatacağı kronik ağrılar ise tuzu biberi olur. Size tavsiyemiz, çok özel gecelerde ve çok büyük istisnalar dışında sivri uçlu ayakkabıları tercih etmememiz. 

 Platform ayakkabı zararları

Eğer bel ağrıları çekiyorsanız, kesinlikle platform topuklu ayakkabılardan uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca yürürken, ayaklarımızda olması gereken bazı eylemler vardır. Ayağımızı topuktan parmak uçlarına doğru hareket ettirmemiz gibi. Bu sağlıklı yürüyüş için en önemli etkenlerden biridir. Ancak platform topuklu ayakkabı zararları içerisinde belki de en önemlilerinden biri de bu. Platform ayakkabı ile yürürken ayağımız hareket etmez. Bu da yürürken yapmamız gereken doğal hareket eyleminin gerçekleşememesi anlamına geliyor. Ayrıca bu durumun sonucunda ayaklarınızdaki kaslar çalışmayacağı için doğal olarak bacak kaslarınıza gereğinden fazla ve orantısız bir yük binmesi anlamına geliyor. 

Aşırı yüksek ayakkabı zararları

Uzmanlar ideal topuklu ayakkabının en fazla 5 cm uzunluğunda olması gerektiğini söylüyorlar. Ancak aşırı yüksek ayakkabıların görünümde sağladığı avantajlardan dolayı son yıllarda moda dünyası bu konuyu pek de dikkate almış gibi görünmüyor. Sürekli yüksek topuk ayakkabı giyen biri iseniz, bacaklarınızda oluşan ağrıların zamanla kalıcı hale geleceği gerçeğini unutmamanız gerekiyor. Ayrıca ilerleyen yaşlarda aşırı yüksek topuklu ayakkabı zararlarının belki de en büyük tehlikesi ile de karşı karşıya gelebilirsiniz. Çünkü ilerleyen yaşlarda kemik bozukluğu da yüksek topuklu ayakkabı sevenleri bekleyen tehlikeler arasında. Zararlı ayakkabılar hakkında daha bilinçli davranarak ve onları daha az kullanmaya özen göstererek ilerde oluşabilecek sağlık problemlerini engellemek yine bizim elimizde. 

 Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme İlginç - Mor Çizme Sağlık - Mor Çizme Kadın

Yorumlar