DNA Hırsızları Mı Geliyor? İnsanlığı Bekleyen Büyük Tehlike

DNA Hırsızları Mı Geliyor? 
İnsanlığı Bekleyen Büyük Tehlike


DNA hırsızları deyimi size bir bilim kurgu kurmacası gibi gelebilir ama maalesef öyle değil. DNA hırsızlığı deyimine iyice kendinizi hazırlayın çünkü teknolojinin bu denli hızlı ilerlemesinin en tehlikeli yan etkilerinden biri. Peki, DNA hırsızları bu durumdan nasıl faydalanıp, bizleri nasıl bir tehlikenin içine atacaklar? Mor Çizme editörleri sizler için hazırladı. 

 DNA ne işe yarar?

Dünyada bulunan tüm canlılara ait bilgilerinin depolandığı bir molekül zinciri olan DNA, tüm biyolojik bilgilerimizin depolandığı büyük bir hafıza. Yani sadece anne ve babanızın kim olduğunu veya da soyunuzun kökeninizi söylemez, aynı zamanda sizin tüm sağlık, genetik, kalıtsal ve biyolojik hikayenizi içinde barındırır. 

 DNA analiz maliyetlerinin düşmesi

Teknolojinin hızlı ilerleyişi her alanda olduğu gibi DNA test ve analizlerindeki maliyetleri de oldukça düşürdü. Yani artık hemen hemen herkez cüzi miktarlar ödeyerek DNA testi yaptırabilir. 

 DNA hırsızları DNA örneğimizi neden çalsınlar?

Gelişen teknoloji ve ihtiyaç duyulan üst düzey güvenlik talepleri yüzünden kısa bir zaman sonra dünyadaki herkesin DNA örneği kendi ülkelerinin elinde olacak. Tüm köken, kalıtsal ve biyolojik hikayeni alan bir kişi, açığını bulduğu her kişiyi tehdit edebilir ve hayatını mahvedebilir. Henüz ortaya çıkmamış bir hastalığını tetikleyebilir, seni işsiz bırakabilir ve hatta senin tüm kişisel yetki ve bilgilerine erişim sağlayabilir. 

 Bio Bankaların aldığı önlem

Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde biyolojik bankalar yer alıyor. İnsanlar DNA örneklerini vererek bilimsel çalışmalara yardımcı oluyor. Bio bankalar DNA örneği alınan hiç kimsenin isim veya diğer bilgilerini almadığı gibi kayıt altına da almıyor. Ancak gelinen noktada bu önlemlerin bir değeri kalmadı. 

 DNA bilgilerimiz her yerde

İçtiğimiz sigara izmaritinden ve su içtiğimiz bardaktan tutun da, saçımızı kestirdiğimiz kuaförünüzün çöp kutusunda bile genetik bilgilerimizi bırakıyoruz. Yani sizin DNA bilgilerinizi analiz ederek sizin tüm biyolojik hikayenizi öğrenmek isteyen bir kişi çok rahat bir şekilde bunu yapabilir. 

 DNA hırsızları bilgilerinizi firmalara satabilir

Toplu bir şekilde insanların DNA bilgilerine ulaşan küresel çapta daha profesyonel hırsızlar, bunları büyük şirketlere para karşılığında satabilir. Peki, şirketler bunu nasıl kullanacak? Yakın bir tarihte en çok ihtiyaç duyulacak tıbbi malzemeleri ve ilaçları üretip sizlere satabilirler. Bankalar bu bilgilere ulaşırsa, kalıtsal sağlık problemlerinize göre size hayat sigortası yapmayı güvenli bulmayabilir. 

 Genetik mahrumiyetin korunması

Bilim insanlarının bu konudaki şüphe ve tedirginliklerini dile getirdiği konular, her geçen gün Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde daha fazla konuşulmaya başlanıyor. Şu anda kesin bir çözüm bulunamamış olsa da en akla yatkın teori genetik mahrumiyetin korunmasını amaçlayan yasalar. Bu yasalar caydırıcı cezalardan çok, genetik farklılıklarımızı ortadan kaldıran eşitlik yasaları. Bu denli geniş çaplı çalışmaların dünya genelinde yapılması zor görünüyor ama DNA hırsızlığının yakın bir gelecekte, daha aşina olacağımız bir kavram olacağı kesin. 

Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme İlginç - Mor Çizme Sağlık

Yorumlar