Dünyanın Kaderini Değiştiren İnanılmaz Tesadüf

Dünyanın Kaderini Değiştiren İnanılmaz Tesadüf 


Öyle bir tesadüf düşünün ki bir kaç dakika sonra gerçekleşse şu anda dünya çok farklı bir yer olabilirdi. Ancak sadece bir kaç dakikalık zamanlama sonucunda dünyanın kaderi öyle bir değişti ki, hiç bir şey eskisi gibi olmadı. Dünyanın kaderini değiştiren inanılmaz tesadüfün detayları, gezegenimizin geleceğini direk olarak etkilediği gibi, o tarihten sonra hiç bir şey eskisi gibi olmadı.

 65,5 milyon yıl önce

Bahsettiğimiz yıl, dünyada daha fazla canlı türünün yaşadığı, dinozorların soylarının henüz tükenmemiş olduğu yıllar. 

 Meteorun dünyaya düşmesi

Bilim insanları dinozorlarla beraber binlerce canlı türünün yok olmasına, dünyayı buzul çağına sokup, karanlığa mahkum eden meteorun sırrını sonunda çözdüler. 

 Tesadüfü ölümcül kılan zamanlama

En az meteorun büyüklüğü kadar önemli olan ve felaketin büyüklüğünü tüm dünyaya yayan olay zamanlama. 

 Tesadüfün kritik zamanlaması

Milyarlarca yıllık yolculuğun ardından koca evren de dünyaya doğru gelmesi inanılmaz bir tesadüfken, eğer bir kaç dakika sonra düşmüş olsaydı gezegenimiz buzul çağına girmeyecekti.

 İnanılmaz tesadüf

Şu an Meksika sınırlarında bulunan Yucatan yarım adasına düşen meteor eğer başka bir yere düşmüş olsaydı veya da bir kaç dakika sonrasında düşmüş olsaydı okyanusa düşecekti. Çünkü dünya saatte 1670 km hızla döndüğü için, düştüğü yer okyanusa denk gelecekti. 

Dünyanın Kaderini Değiştiren İnanılmaz Tesadüf

12 km çapında olduğu düşünülen meteor, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na düştüğünde tam da kükürt yoğunluğunun yüksek olduğu bir bölgeye düştü. Bu felaketin etkilerini üst boyutlara çıkardı ve zehirli gazları atmosfere göndererek güneş ışınlarının dünyaya ulaşmasını engelledi. Sonrasında buzul çağına girdiğimiz gibi uzun yıllar devam edecek karanlık bir gezegen meydana getirdi. Sebep olduğu diğer doğal felaketler de cabası (tsunami, depremler vb.). 

 Kraterin büyüklüğü

Çapı yaklaşık 100 km olan krater yaklaşık 30 km derinliğe sahip. Bu da felaketin etkilerini daha fazla ortaya çıkarıyor. Düştüğü bölgenin yapısal özelliği ise felaketin etkilerini kat be kat arttırdı. Durumu şöyle anlayabiliriz; Amerika’nın Hiroşima şehrine attığı atom bombasının çıkardığı enerjinin 1 milyar katı. 1,5 milyon yıl boyunca Karadeniz’i 2 kez doldurmaya yetecek kadar volkanik lav da çarpışma sonrasında ortaya çıktı. 

Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme İlginç - Mor Çizme Tarih

Yorumlar